Meillä on käytössä Kylpyhulju Meri, johon mahtuu vettä 1,2-1,8 m3. Yleensä täytetään n. 1,4 m3.
Kellotin tuossa taannoin yhden talvilämmityksen. Ulkona lämpötila oli -3 astetta pakkasta. Veden lämpötila mitattiin pinnasta n. 10 cm syvyydessä.
1300 veden täyttäminen aloitettiin 1405 täytetty vedellä, vesi +3 astetta 1410 veden lämmitys aloitettu 1455 veden lämpötila 17 astetta 1555 veden lämpötila 26 astetta 1630 veden lämpötila 28 astetta 1715 veden lämpötila 34 astetta 1745 veden lämpötila 37 astetta
Täyttö ja lämmitys siis yhteensä n. 4,5 h. Ehkä lämmitys olisi mennyt nopeamminkin jos ja kun kaminan pesä olisi ollut koko ajan täynnä tai jos puuta olisi lisätty säännöllisen tehokkaasti. Kuten mittaustuloksista näkyy niin lämmityksessä tuli muutama “seesteinen hetki” – puut ja tuli pesässä pääsivät melkein loppumaan kun ei riittävän usein muistettu lisätä puita.
(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)
Moro!
Itseäni kiinnostaa paljonko esim. tuo ylläoleva lämmitys vie puita. Noin keskimäärin… =)
Terveisin Kaima
Apua, enpä ole ikinä laskenut tai ajatellut. Tuota puuta kun minulla toistaiseksi riittänyt laskemattakin. Mitä sitä heittäisi, menisiköhän sitä puuta nyt sellaiset 2-3 kunnon sylillistä lämmitykseen jos veden lämpö alussa liki nollassa ja ulkona ei ole pakkasta.
Niin ja tarkennetaan nyt vielä, että puulla ja puulla on eroa. Koivun lämpöarvothan ovat tunnetusti hyvät. Itse olen poltellut pihalla mitä sattuu remontti yms. “jätepuuta” eikä aina edes kovin kuivaa joten kunnon koivuklapeilla ja säännöllisellä täyttämisellä pääsisi varmasti nopeimpaan ja hyötysuhteeltaan parhaaseen lopputulokseen…
Kiitos kovasti vastauksestasi!
Lähinnä sen takia kyselen, että tietää jo syksyllä/kesällä varata riittävästi puita talvikautta varten. Muuten voi takka jäädä lämmittämättä =)
Hiukan verran tarkentaisin tuota “kunnon sylillistä”. Otetaan vaikka yleismaailmallinen mitta – banaanilaatikko (n.50*40*20) eli noin 40 litraa tai 0,04 kuutiota. Menisikö koivuklapia pari laatikkoa per kerta?
Mitähän mulla menis yleensä illassa sellaiset 3-4 puukorillista (korkeus 30-40 cm, leveys 20 cm ja syvyys noin 40 cm) puuta kun lämmitän kylpyhuljun ja saunan. Sauna lämpeää kyllä nopeasti eikä vie puista läheskään puolia. Oliskohan tuo sitten sun 40l banaanilaatikoilla sellaiset kolme laatikollista ja varmasti on lämmintä plutia!
Hmm, meniköhän ollenkaan arviot? Mutta jospa ensi kerralla lasken paljonko menee puuta – vappuna pitäis plutia. Koitan muistaa laskea ja kirjoittelen sitten mitä meni.
Liioittelin vähän edellisessä kommentissani. Lämmitin eilen saunan ja paljun. Puuta meni (tarkistetut mitat korkeus 30cm, leveys 25cm , syvyys 20cm) aavistuksen vajaa kolme korillista. Ja ehkä tuosta n. reilu puolikas kori saunan lämmitykseen.
Kiitos täsmällisestä vastauksesta =)
Oli pakko pyytää täsmentämään, kun tuo syli voi olla meillä eri kokoinen =D
Meillä kuluu 2 normi puukorillista kuivaa koivua lämmittämään n 1600 litraisen paljun, jos pakkasta ei ole yli -10 ja polyuretaanikansi päällä lämmityksen aikana
Vähällä selviää lopulta, mutta tuo kunnollinen eristetty kansi on kyllä talvella ihan ehdoton ja säästää lämmityspuuta ja nopeuttaa lämmitystä. En ole katunut tuota eristettyä kantta.
Oletteko kokeilleet brikettiä paljun lämmitykseen?
Toimiiko?
Moi AP
Ei olla kokeiltu, joten en osaa sanoa toimiiko. Mutta luulisin, että toimii.