Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön jäätyminen

Miksi ilmapämpöpumpppu jäätyy? Mistä se johtuu? Voiko sen estää? Miten sulatetaan ulkoyksikkö?

Talvitoimintavarustus

Ensimmäiseksi pitää tietysti varmistaa, että ilmalämpöpumppu on varustettu talvitoimintavarustuksella, jossa on automaattinen ulkoyksikön sulatus ja sulanapitokaapeli sulatusveden poisjohtamiseen laitteen pohjarakenteista. Jos ulkoyksikkö jäätyy edellä mainituista toiminnoista huolimatta, syynä voi olla laitevika tai liian alhainen huonelämpötila, jolloin sulatukseen ei ole riittävästi lämpöä käytettävissä.

Jäätymisen estämistä kannattaisi kokeilla nostamalla ilmalämpöpumpun huonelämpötilasäätöä, esim. 22-24 asteeseen tai käyttämällä välillä pelkkää kuivatustoimintoa. Jäätymisvaara on huomioitava etenkin vapaa-ajan asuntojen peruslämmön ylläpidossa. Ulkoyksikön voi sulattaa laittamalla hupun päälle ja lämmittämällä laitteistoa auton sisätilanlämmittimellä. Kovilla pakkasilla lämpöpumppu kannattaa pysäyttää, koska tällöin saatu kustannushyöty on vähäinen ja jäätymisen aiheuttaman rikkoontumisen riski kasvaa.

Ilmalämpöpumppujen maahantuojat eivät ole tainneet ohjeistaa, että pumppuja ei talvella kannattaisi käyttää alle 18-19 asteen pyyntilämmöillä.

Ulkoyksikön huurtuminen

ilpo_talvi_2018

Toshiba Daisekai -ilmalämpöpumpussa jäätä/huurua.

Ulkoilmassa on aina kosteutta, joka joutuessaan kosketukseen kylmän pinnan kanssa, pyrkii jäätymään. Tämä ilmiö esiintyy korostuneesti ulkoilman lämpötilan ollessa nollan asteen tienoilla. Tämä on täysin normaalia ja se kertoo laitteen toimivan juuri odotetulla tavalla. Laitteen automatiikka käy sulattamassa huurun pois aika ajoin.

Ulkoyksikön jäätyminen päädystä ja reunoista

Talvisään ollessa pitkään kosteaa ja lämpötilan vaihdellessa nollan molemmin puolin, voi myös jäätä muodostua jossain määrin laitteen pohjan reunoihin sekä laitteen toiseen (vasempaan) päätyyn.

Myös tuiskulunta saattaa kiinnittyä ulkoyksikön pintaan.

Tämäkin on täysin normaalia eikä sillä ole vaikutusta laitteen toimintaan. Tarvittaessa laitteiston ulkoyksikkö voidaan sulattaa säätämällä laite toimimaan jäähdytystoiminnalla n. 30 min. ajan. Tällöin ulkoyksikön kenno lämpenee ja sulattaa jäätä ja lunta pois.

Ulkoyksikön jäätyminen kauttaaltaan

Joskus talven ollessa poikkeuksellisen kostea ja kylmä samanaikaisesti sekä myös äärimmäisissä lumiolosuhteissa, saattaa ulkoyksikkö jäätyä kauttaaltaan ja tämä jään muodostuminen esiintyy muutaman sentin paksuisena jääkerroksena kauttaaltaan laitteen lamellipintojen päällä.

Tämäkään ei ole vaarallista ja tällaisessa tapauksessa ulkoyksikkö yksinkertaisesti sulatetaan.

Helpoin ja nopein tapa sulattaa ulkoyksikkö on valuttaa jään päälle kuumaa (ei kuitenkaan polttavan kuumaa) vettä. Tällä toimenpiteellä jää poistuu pinnoilta vahingoittamatta ulkoyksikköä millään tavalla. On tärkeätä, että jäätä ei ryhdytä hakkaamaan pois taltalla, ruuvimeisselillä tms. teräaseella. Ulkoyksikköä ei ole suunniteltu kestämään teräviä iskuja eikä kovia tärähtelyjä.

Ennen minkäänlaisia sulatustoimenpiteitä tulee laitteen virta kytkeä pois päältä turvakytkimeltä.

Lue lisää vaikka Scanofficen sivulta.

Lue myös:

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)

10 kommenttia kirjoitukseen “Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön jäätyminen

  1. 05.10.2020 klo 12:00

    Meillä ei itsellämme ole ilmalämpöpumppua, mutta tyttäreni joka asuu Lahdessa laittoi pumpun reilu vuosi sitten. Heillä ei ainakaan viime talvena onneksi ulkoyksikkö jäätynyt, mutta huurtui hieman. Täytyy kuitenkin ottaa nämä vinkit talteen siltä varalta, että tämä talvi on kylmempi ja lumisempi.

  2. Jouni
    14.10.2020 klo 12:28

    Itse sulatin höyrypesurin höyryllä. Kuumaa höyryä riittää pidempään ja on tehokas tapa.

  3. 09.11.2021 klo 14:02

    Kiitos informatiivisesta postauksesta maalämpöpumpuista. On hyvä tietää, että lämpöpumppu ei periaatteessa jäädy, jos pumpussa on automaattisella sulatuksella varustettu talvikäyttölaitteisto. Luemme lisää lämpöpumpuista, koska me tarvitsemme pian myös uuden lämmitysjärjestelmän.

  4. Tuula
    24.01.2022 klo 11:26

    Minulla on yhdeksän vuotta vanha ilmalämpö pumppu, ulkoyksikön alla on pulkka ja minua ihmetyttää kun sinne kertyy aina suuri määrä vettä joka sitten jäätyy, onko normaalia vai onko huollon paikka?

    • Tomi
      24.01.2022 klo 15:48

      On normaalia toimintaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

Tämän kirjoituksen kommentointi suljetaan on 02.02.2028.