Paljonko pörssisähköreleellä voi säästää euroja kun vesivaraajan sähkönkulutusta ja vedenlämmitystä ohjataan. No, leikitellään ajatuksella – lähdetään siitä, että talouden tarvittavasta energiatarpeesta 30% menee veden lämmittämiseen [lähde energiaviesti].
Asiaa on helpompi hahmottaa esimerkkien kautta. Otetaan esimerkkitapaukseksi talous, jonka vuosikulutus olisi 20 000 kWh. Tällöin talousvettä lämmitetään 6000 kWh vuodessa. Jatketaan olettamaa – vesi lämmitetään pörssisähköllä. Ja jos varaajaa lämmitetään koko ajan niin sähkön hinta ja kustannus on lähellä pörssisähkön keskihintaa. Vuonna 2023 pörssisähkön keskihinta oli 6.67 snt/kWh (sis. alv) [lähde sahkoa.io]. Tällä olettamalla saadaan veden lämmityksen hinnaksi 400,20 (6000kWh x 6,67senttiä) euroa vuodessa.
Oletetaan, että pörssisähkörele ohjaa sähkökulutuksen yöaikaan – yösähkön keskihinta vuonna 2023 oli 4.13 snt/kWh. Tällä olettamalla saadaan veden lämmityksen hinnaksi 247,80 euroa. Jo pelkästään tässä kohtaa säästö vuositasolla 152,40 euroa.
Vuorokauden edullisimmille tunneille (lähelle nollaa) ohjaamalla ja rajoittamalla veden lämmitys kalliimpien pörssisähkötuntien ulkopuolelle säästetään vieläkin enemmän euroja. Jos lasketaan pörssisähkön keskihinnalla 1 snt/kWh olisi veden lämmityskustannukset 60 euroa – säästöä alkuperäiseen jo 340 euroa!
Huom! Edellisessä on käsitelty ja otettu huomioon ainoastaan sähkön energiahintaa – lisäsäästöä mahdollista myös hankkia siirron osalta keskittämällä kulutus yöaikaan, jolloin sähkön siirtohinta päivää edullisempi.
Lue myös:
- Yle: Pienelle huomiolle jäänyt kapine voi säästää isoja summia sähkölaskusta
- Themo: Themo DIN pienentää lämmityksen sähkönkulutusta kahdella tavalla