Suomen Asuntosijoittajat ry neuvoo, mitkä ovat asunnonostajan tyypillisimmät virheet. Väärät valinnat voivat tulla kalliiksi.
Ostopäätös syntyy tunteella
Älä anna tunteiden vaikuttaa ostopäätökseen ja osta asuntoa ylihintaan. Myyntihinnat ovat eri asia kuin toteutuneet kauppahinnat. Hyvin harva asunto myydään pyydetyllä hinnalla.
Markkinoilta on mahdollista löytää sekä yli- että alihinnoiteltuja asuntoja. Ne täytyy vain osata löytää ja pureskella oman tilanteen mukaan.
Et osaa arvioida tulevia peruskorjauksia
Muista miettiä, kuinka paljon ylimääräistä rahaa kuluu kauppahinnan lisäksi esimerkiksi seuraavan 10-15 vuoden aikana. Asunnon kunnossapitorahaa on syytä varata noin 0,5-1 prosenttia vuodessa asunnon hankintahinnasta ja asuntotyypistä riippuen.
Ostat asunnon muuttotappioalueelta
Asunto ostetaan muuttotappioalueelta tai kasvavan alueen väärältä mikrosijainnilta. Pahimmassa tapauksessa asunnon pidemmän aikavälin hintakehitys voi olla jopa reippaasti negatiivinen.
Asunto remontoidaan liian persoonalliseksi
Asunnon realisointi voi vaikeutua, jos asunnossa on käytetty liian persoonallisia ja räväköitä ratkaisuja. Jos taas remontoi asuntoa liikaa ja liian kalliisti, voi hyvin käydä niin, ettei ehostamiseen sijoitettua rahaa saa myydessä takaisin. Tämä on syytä huomioida remonttilaskelmia tehdessä.
Asunto joudutaan myymään nopeasti tai huonon markkinatilanteen aikaan
Esimerkiksi pariskunnat ostavat useimmiten yhteisen asunnon ilman etukäteissopimusta siitä, kuinka asunnon suhteen toimitaan mahdollisessa erotilanteessa.
Muut kulut unohtuvat
Hoitovastikkeen, sähkön ja veden lisäksi olisi syytä muistaa, että rahaa kuluu myös mahdollisiin kodinkoneiden uusimisiin, pintaremontteihin, perusparannuskorjauksiin, vakuutuksiin ja mahdollisiin kiinteistöveroihin.
Omassa taloudessa ei ole joustovaraa eli rahoituspuskuria
Yllättävien kulujen ilmaantuessa yöunet kärsivät liian helposti. Pahimmassa tapauksessa huomaat olevasi kaulaasi myöten siinä itsessään.
Ostettu asunto on liian kallis omaan nettotulotasoon nähden
Ongelmia syntyy, jos asumiskulut kokonaisuudessaan haukkaavat liian suuren siivun palkkapussistasi. Nyrkkisääntönä voitaneen pitää sitä, etteivät asumiskulut saisi ylittää 40 prosenttia omista nettotuloista.
Sokea optimistisuus
Älä pidä asuntoa aina varmana sijoituksena. Vaikka asuntojen hintakehitys onkin ollut nousevassa trendissä jo vuodesta 1996 lähtien, ei tämä ole tae siitä, että hintojen kipuaminen olisi jatkuvaa! Itse asiassa asuntojen reaalihinnat ovat olleet laskussa jo vuoden 2011 heinäkuusta alkaen.
Vinkit ovat hallituksen puheenjohtajan Marko Kaarton kirjoittamasta kirjasta Sijoita asuntoihin! Aloita, kehity, vaurastu.
Lue lisää IS, lue myös Aloita – kehity – vaurastu