Energiatodistus romahduttaa kotien hinnat, väittävät tuoreen säännön vastustajat. Viime kesänä voimaan tullut laki pientalojen energiatodistuksista aiheuttaa harmia ja vaivaa omakotitalojen omistajille. Todistus pitää esittää, jos haluaa myydä tai vuokrata talon. Varsinkin sähkölämmitystä käyttävät talot sijoittuvat uudessa luokituksessa huonosti, useimpien omistajiensa mielestä perusteetta.
Tuntuu uskomattomalta, että vanhoja jopa useita vuosikymmeniä tehtyjä asuntoja altistetaan uusille ja oudoille säännöille. Joku “asiantuntija” käy kodissa ja tekee laskennat jotka vaikuttavat asunnon arvoon enemmän kuin vuosikymmenet asunnossa asunut ihminen tai hänen kokemuksensa. Laskelmien pohjalta asunnon omistaja voi hävitä useita kymmeniä tuhansia euroja aivan turhaan.
Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen sanoo. että ongelmana on nimenomaan se, kuinka talon “päälämmitysjärjestelmä” vaikuttaa laskelmaan. Haluttaisiin, että todistus perustuisi talon todelliseen energiankulutukseen eikä laskelmaan. Nyt laskelma voi pudottaa myyntiarvoa.
Omakotiliitto kokosi lain muuttamiseksi kansalaisaloitteen, jonka allekirjoitti 63000 suomalaista. Liiton arvion mukaan ongelma koskettaa yli 700000 omakotitaloa. Kaiken kaikkiaan 74 eri säädöstä koskee pientaloasukasta. Tämä on niistä polttavin.
Lue lisää Omakotiliitto: Tämä säädös voi pudottaa 700 000 suomalaisen kodin arvoa
Koskahan poliitikot heräävät ymmärtämään että tässä maassa on paljon tärkeämpiäkin rakentamiseen liittyviä ongelmia kuin energian kulutus?
Mielestäni tähän yhteyteen sopii “julistukseni” omasta blogistani:
“Päättäjille: Elämme maassa, jossa puolet vuodesta on pakkasta. Siksi on täysin taulapäistä keksiä jatkuvasti uusia rakennusmääräyksiä, jotka tähtäävät energiansäästöön. Fakta on, että vaikka koko Suomen väestö muuttaisi asumaan maakuoppiin ja söisi pelkkiä nauriita, se ei vaikuttaisi maapallon kokonaislämpötilaan promillen murto-osan vertaa! Meitä (suomalaisia) on niin vähän.
Paljon tärkeämpää olisi kehittää lainsäädäntöä siihen suuntaan, että rakennusvirheistä seuraisi tuntuvia sanktioita. Rakenteiden kastuminen rakennusvaiheessa tulisi kriminalisoida ja hometalon rakentanut yhtiö tulisi velvoittaa lunastamaan myydyt asunnot alkuperäisellä kauppahinnalla takaisin. Tämä velvoite voisi päättyä esim. 10 vuoden kuluttua valmistumisesta.”