sähkönkulutus VS lämpötila

Meillä tehtiin tammikuussa 2010 uudet ennätyslukemat sähkönkulutuksessa. Oikeastaan meidän sähkönkulutus oikein pompsahti. Meillä ei ole kuukausittainen sähkönkulutus ollut koskaan yli 3000 kWh ja nyt se oli lähempänä 4000 kuin 3000. Tämäkös pani meikäläisen miettimään miksi kulutus yht’äkkiä nousee merkittävästi. Etenkin kun elintavoissa ei talossa ole tapahtunut muutoksia…

Totean nyt kuitenkin – aikani pohdittuani ja ilmatieteenlaitoksen tilastoja katsottuani – että syyllinen lienee ulkolämpötila. Eikös ollut yllättävä toteamus ja oikea ahaa -elämys! ;)

Ilmalämpöpumppu saavuttaa pääosan energian säästöistään keleillä +5  –  -10 °C. Ja koska tammikuussa ulkolämpötila oli liki koko ajan vähemmän [enemmän pakkasta siis] niin ilmalämpöpumpun hyötysuhde oli minimaalinen (olikohan sitä hyötysuhdetta ollenkaan). Sähkönkulutus suhteessa lämmitystehoon lienee ollut siis lähellä 1:1. Ilmalämpöpumpusta ei siis energiansäästömielessä ollut tammikuussa paljoakaan iloa (onko siitä tutkitusti milloinkaan?).

Alla olevasta kuvasta näkyy kuinka lämpötilanmuutos vaikuttaa sähkönkulutukseen. Itse asiassa lämpötilaa kuvaava käyrä on liki peilikuva sähkönkulutuksesta [klikkaamalla kuvaa isommaksi].

sähkönkulutus VS lämpötila


kuvassa sähkönkulutus on kWh ja lämpötilaa kuvaavan käyrän arvot on kerrottu 100, jotta ne saatiin helposti ja kuvaavasti samaan kuvaan. lämpötilat ilmatieteenlaitoksen tilastoista.

Lue lisää parista ilmalämpöpumpun faktasta.
Lue lisää meidän talouden sähkönkulutuksesta.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)

1 kommentti kirjoitukseen “sähkönkulutus VS lämpötila

  1. 13.11.2010 klo 12:09

    Saman suuntaisia ajatuksia mullakin on ollut ilmalämpöpumpun toiminnasta kovalla pakkasella, lämpöä ei irtoa niin paljon ja hävikkiä tulee kun kuumat kaasut ja kompura on ulkona kylmässä.

Kommentointi suljettu.