Varoitus! Seuraavaa tekstiä / kirjoitusta en suosittele henkilöille, joilla on taipumusta ahdistukseen, vilkkaaseen mielikuvitukseen tai liki neuroottiseen ylivarovaisuuteen…
YLEn esittämä homeloukku -dokumenttisarja on mielenkiintoista katseltavaa – osin jopa ahdistavaa ja surullista. Kuusiosaisesta sarjasta on nyt esitetty neljä jaksoa.
On hyvä, että tällaisista aiheista tehdään kunnon ohjelmia. Aihe on tärkeä – pahimmassa tapauksessahan vaarassa saattaa olla omaisuuden lisäksi ihmisten terveys. Asiapitoisessa sarjassa kerrotaan mm. homeongelmien taustat ja annetaan vinkkiä miten homeen tunnistaa. Kirjataan tähän pari juttua muistiin tuolta sivulta:
Homeen tunnistaminen ajoissa
- Jokainen voi tunnistaa asunnon mahdollisia homevaurioita pelkästään omin aistein AsTe ry:n laatiman tarkistuslistan avulla:
1) Sisäilmassa saattaa olla havaittavissa kellarimaista, tunkkaista, pistävää ja/tai imelää hajua (laho puu voi tuoksua omenaiselle). On syytä selvittää:
Milloin ja missä haju on voimakkaimmillaan? Vaihteleeko haju ilmanpaineen (sadesää) mukaan? Onko vaatteisiin tarttunut / tarttuuko hajua? Onko huoneistossa ilmanraikastimia/hajusteita? Miksi?
Yleensä haju on sen merkki, että mikrobivaurio saattaa olla jo hyvinkin pitkälle kehittynyt.
Pelkän hajun perusteella ei kuitenkaan pystytä mikrobivaurioita tunnistamaan, saati sen laajuutta ja vakavuutta määrittämään, sillä kaikki mikrobit eivät haise.
2) Ota selvää, onko kohteessa mahdollisesti ollut korjattuja kosteusvaurioita ja missä laajuudessa ne on korjattu. Onko korjaus ollut riittävää?
3) Kiinnitä huomiota rakennuksen ulko- ja sisätilojen kuntoon. Yleensäkin on hyvä selvittää syyt miksi kohde tai kohteessa olevia tiloja on vastikään:
- maalattu
- tapetoitu
- kaakeloitu
- muuten pinnoitettu
Myytävissä kohteissa homeenhajua pyritään usein peittämään esimerkiksi maalaamalla sisäpinnat ennen myyntiä, jolloin maalinkatku helposti peittää tunkkaisen homeenhajun.
Homeen aiheuttamat oireet ja terveysongelmat:
- Hometaloissa asuvilla ihmisillä on monenlaisia terveysongelmia. Tyypillisiä oireita ovat erilaiset ärsytysoireet, hengitystieoireet, tulehdukset ja kuumeilu.
Homeloukkuperheet keräsivät kesäisellä leirillään listaa omista oireistaan ja ne olivat hyvin samanlaisia kuin aiemmissa tutkimuksissa on hometaloissa asujilla havaittu:
- kurkun karheus aamuisin
- veriyskökset
- nenäverenvuotoa aamuisin
- lihassärkyä
- kuumeilua ja kuumepiikkejä
- keuhkokuumeet (lapsilla yleisiä)
- puristus rinnassa
- väsymys
- ruokahaluttomuus
- silmätulehdukset
- ihottuma
- yskä
- nivelkolotus
- korvatulehdus
- keuhkoputken tulehdus
- poskiontelon tulehdus
- päänsärky aamulla
- lisääntyneet infektiot
- nenän tukkoisuus
- huimaus
Homeille altistumisen ja oireiden välisen yhteyden osoittaminen on kuitenkin hankalaa ilman perusteellisia tutkimuksia. Hometalossa asuvien oireet yleensä kuitenkin helpottavat, mikäli he pääsevät vähäksi aikaa pois hometalosta. Esimerkiksi aamuinen päänsärky voi loppua päivän aikana töissä.
Kun tilat saneerataan oikeaoppisesti tai altistuminen kosteusmikrobeille loppuu, ärsytysoireet ja infektioalttius häviävät yleensä. Joidenkin homeille altistuneiden oireet jatkuvat kuitenkin jopa vuosia.
Lue lisää ohjelman kotisivuilta – kannattaa tutustua aiheeseen.
Joskus vuosia sitten olen näköjään linkittänytkin yhteen homekoiraan.
Meillä on jääkaapissa homeista juustoa niin tarkoittaako tämä nyt, että olemme pulassa? eli onko talomme hometalo??
Miten pitäisi toimia, olisko tuosta homekoirasta kenties apua?
Niin ja “vaimo” haukkuu tasaiseen minua homeperseeksi? onko tuo home minusta peräisin?
Vai tarkoittaako tuo HOME kotia joka on käännetty lontoosta helsingin kieleen? se olisi parempi, koska silloin asuttaisiin “kotitalossa” eikä asia olisi niin vakava.
Auttakaa minua pliis!!
Olet oikeilla jäljillä, mutta jääkaapista löytyvä home on lähinnä esteettinen ongelma pl. homejuustot. Toki löytyvä home saattaa ruusaasti nautittuna aiheuttaa makuaistille epämiellyttäviä ‘viboja’.
Todennäköisesti home ei ole sinusta peräisin vaikka vaimo niin väittäisi, joten älä turhaan huolestu.
Sana home ei ole käännetty lontoosta helsingin kieleen. Jos olisi niin käännettäessä sana home lontoosta helsingiksi (tai oikeammin stadiksi) muutuisi muotoon hima, ei home. Näiden kännösrukkasten kanssa on syytä olla tarkkana, jottei jää loukkuun.
Mutta tuskin sinulla on syytä huoleen, jääkaapissa oleva home ei ole haitallista muuten kun pitkään vuosia nautittuna. Satunnainen home jääkaapissa on vain hyväksi ja innostaa siivoukseen silloin tällöin.
Asunto homeloukkuna on ikävä asia ja mainitsemasi homeperse saattaa olla syy tai seuraus asiasta, joten suosittelen näytteiden ottamista pikimiten…