Meille tuli eilen pihalle [tai siis ratsastuskentälle] kaksi kaunista kasaa muovirouhetta. Rouhe noudettiin Stena Metalli Oy:stä ja sitä tuli – pitkien pohdintojen jälkeen – lopulta 30 kuutiota. Painoa kuormalla oli kuskin mukaan yhdeksän tonnia, joten suhteellisen kevyestä aineesta on kyse. Pienellä laskutoimituksella kuution painoksi saadaan noin 300kg. Muistuu mieleen kuinka kevyttä leca-sora oli, kun sitä leviteltiin. Leca-soran kuutiopaino [noin 400 kg] on kuitenkin enemmän kuin muovirouheen, joten kyllä tuo muovirouhe on to-del-la kevyttä kamaa…
Ai niin, muovirouheen käyttö vaatii muuten ympäristönsuojelulautakunnalta luvan.
- Muovirouhe syntyy kierrätettäessä eristettyjä johtimia. Prosessissa kaapeli murskataan ja kaapelin sisältämä metalli ja eristeaines erotellaan. Metalli toimitetaan uusiokäyttöön terästeollisuuteen. Kaapelin eristeaines koostuu PE- ja PVC-muovista sekä kumista. Muovirouhetta käytetään kaatopaikoilla eristekerroksissa ja ratsastuskenttien ja maneesien pintamateriaalina.
VTT on tutkinut muovirouheen koostumusta. Tutkittujen metallien pitoisuudet alittavat ohjearvot, eikä siitä pitäisi liueta merkittäviä määriä metalleja tai muita haitallisia aineita maaperään.
Jostain syystä tämä “muovirouhekirjoitus” on roskapostittelijoiden suosiossa, joten suljen tämän kirjoitusen kommentoinnin nyt ja tässä. Jätin ylle yhden esimerkin (ja poistin muut) tällaisesta häiriköstä (poistin viestistä linkit yms).
Voit kommentoida/kysellä aiheesta vaikka täällä.
Postauksen kommentointi avattu uudelleen tässä ja nyt. Field free…
Hei, Saitteko ympäristöluvan muovirouheelle helpolla? Kunnissa on hirveästi eroja, toisissa ei tarvita lupaa ollenkaan.
Saatiin. Asiallinen hakemus käyttökohteesta ja rouheen käsittelystä (erotettu maa-aineesta kankaalla) ympäristöviranomaisille ja lupa tuli postissa aika nopeasti.