kustannustehokkainta puulämmitystä

Aiemmin on kirjoitettu polttopuista. Nyt kirjoitetaan niiden polttamisesta.

Meillä kävi nuohooja, joka opasti oikeaoppiseen puulämmittämiseen.

    Leivinuunin käyttö:
    Jos on ollut pitkään käyttämättä (yli viikon) pitää aloittaa lämmittäminen varovasti. Esim. 10 tuikkua ensin sisälle palamaan tai ihan pieni puu. Näin estetään ettei tule “ilmalukkoa” ja kaikkea savua sisälle. Voi tulla myös muita vaurioita.
    Takan käyttö:
    Myös takan lämmittämisen kanssa ensimmäisen kerran kesän jälkeen oltava varovaista. Muulloin ladotaan hirsikehikkotyylisesti neljästä viiteen kerrosta puita. Sytykkeitä ylimmän klapirivin alle ja yritetään saada syttymään ylimmästä kerroksesta niin, että palaa kuin kynttilä ylhäältä alas.Kun on mennyt hiillokselle, ladataan toinen samanlainen pesällinen. Annetaan sen palaa hiillokseen asti. Sitten möyhennetään vähän hiilinhangolla, niin että hiillos leimahtaa siniselle liekille. Tämän jälkeen pelti ihan kiinni ja heti n. 2 cm auki ja jätetään näin. Kahden tunnin päästä muuri on lämmin.

    Tällöin lämmittäminen on kustannustehokkainta. Ei kannata polttaa enempää pesällisiä kerrallaan! “Takkaa ei lämmitetä tulella, vaan HIILLOKSELLA” (hiillos 800 astetta!!!)

    Uunin alta pitäisi poistaa tuhkat säännöllisesti – noin 3-4 polttokerran välein.

    Jos polttaa pattinkia tms, joissa on nauloja kannattaa naulat poistaa ennen seuraavaa lämmityskertaa etteivät hitsaudu kiinni alustaan ja riko sitä. Uusi tällainen maksaa lähes 100 euroa.

    Muuta:

    Jos haluaa estää, että vesi ei rankkasateella pellin alta muuria pitkin
    ulos, kannattaa hankkia piipunhattu.Olemme taas aavistuksen viisaampia omakotiasujia.

(tätä kirjoitusta luettu tänään ja eilen 1 krt)