Näyttää taas pakkaset kiristyvän Etelä-Suomessa. Lauantai-aamuyölle tänne suuntaan ennustetaan liki -20 astetta. Lienee taas aika hakea puita takkaan liiteristä. Siihen liittyen muuten – polttopuillakin on eroja. Lienee jokaisella takan tai talonlämmittäjän tiedossa, että mm. koivu on hyvä lämmönlähde, ei rätise tai pauku turhia ja on muutenkin mukava poltella.
Sattumalla törmäsin kirjoitukseen, jossa pohditaan aihetta hieman toisesta, mutta mielenkiintoisesta, kulmasta: Mikä on polttopuun oikea hinta? Keneltä ja mitä lajia kannattaa ostaa?
Lainataan kirjoitusta kirjoituksen lainauksella lyhyesti:
Ostaessa halkoja ostamme lämpöyksikköjä. Samoin kuin ostamme muuta tavaraa sieltä, mistä saamme sitä halvimmalla, aivan samoin pitäisi tässäkin tapauksessa tehdä. Syli koivuhalkoja edustaa tiettyä polttoarvoa, samoin kuin mänty-, kuusi- ym. halkosylet. Taloudellista on ostaa sellaisia halkoja, joiden hinta polttoarvoon verrattuna on edullisin.
Kaavassa H = K x k on
H= tietyn halkolajin suhteellinen hinta syleltä
K= tietyn halkolajin hinta syleltä
k= tietylle halkolajille laskettu vakiokerroin
k:n arvot tavallisimmille halkolajeille ovat seuraavat:
koivu …… 1,00
mänty …… 1,19
haapa …… 1,25
kuusi …… 1,33
Sen halkolajin käyttö tulee edullisimmaksi, jonka sylihinta kerrottuna vastaavalla vakiolla antaa pienimmän tulon.
Perään kirjoituksen esimerkkilaskelma aiheesta:
- Tämän perusteella voi siis yhden porvoolaisen polttopuutoimittajan hintoja vertaillessa todeta seuraavaa:
hinnat per kuutio (sis. rahti):
koivu 55 e
kuusi 37 e
suhteellinen hinta:
koivu: 55 x 1 = 55
kuusi 37 x 1,33 = 49,21
Tässä tapauksessa kuusi tulee n 10% edullisemmaksi, vaikka sen lämpöarvo (ks. alla) onkin kaikkein huonoin. Kaiken kaikkiaan tämän toimittajan hinnat ovat aika suolaisia, joten kannattanee vielä metsästää muita toimittajia.
Mielenkiintoista – ehkä palaan aiheeseen joskus myös itse omine laskelmineen. Aiheen lähteenä käytetty sivuston Voisiko sen korjata? kirjoitusta Polttopuun oikea hinta.